Menu

Mérens Paard

DE ZWARTE PRINS VAN ARIÈGE

De Mérens (ook wel Ariégeois) is een klein zwart paard afkomstig uit de Franse Pyreneeën, vlakbij de Spaanse grens. Het is een paard met een stokmaat van gemiddeld 1.45 tot 1.55 meter. Met zijn diepzwarte kleur, stevige bouw, volle manen en weelderige staart is het een prachtig paard om te zien. Daarnaast heeft de ros een prettig karakter, wat hem hem het perfecte recreatiepaard voor grote kinderen en volwassenen maakt. De Mérens is robuust, veelzijdig en eenvoudig in de omgang.

GESCHIEDENIS VAN HET MÉRENS PAARD

De oorsprong van het Mérens paard ligt in het zuiden van Frankrijk, in de Pyreneeën, in de vallei van de Ariège.  Zijn geschiedenis gaat terug tot in de prehistorie. Rotstekeningen in de grot van Niaux nabij Tarascon duiden op sporen van het vroege bestaan van de Mérens. Vele eeuwen later waardeerden ook Karel de Grote en Napoleon de kracht en moed van dit bergpaardje, en zetten ze de dieren in hun leger in.

Vroeger werd de Mérens vooral gebruikt bij kleine landbouw werkzaamheden en in de bosbouw. Door zijn compacte bouw en grote uithoudingsvermogen was het paard bij uitstek geschikt voor dit werk.  Rond de jaren ’70 verdween de hij definitief van het veld vanwege de mechanisatie in de landbouw. De ros dankt zijn raszuiver voortbestaan aan enkele verknochte fokkers die tegen tij en ontij in zijn blijven fokken op de traditionele wijze: door begrazing in de bergen.  Door de inspanningen van dit groepje mensen werd 1947 in Frankrijk het eerste Mérens stamboek wereldwijd opgericht.  Het voortbestaan van het ras was hiermee gegarandeerd.  Pas vanaf 1998 heet het ras officieel ‘Mérens paard’.

WAAROM HET MÉRENS PAARD?

Door zijn aanpassingsvermogen, eerlijkheid, gehoorzaamheid en uithoudingsvermogen is Mérens paard een uitstekend vrijetijdspaard. Als ruiter zult u de gelijkmatige en vlakke gangen snel weten te waarderen. Door zijn kalme karakter is hij geschikt voor zowel de ervaren als de meer onervaren ruiter. Het sterke paard is bovendien met gemak geschikt voor een pittige dagtocht.

Naast recreatief gebruik is het Mérens paard ook geschikt voor de wedstrijdsport. Door zijn veelzijdigheid is de Mérens perfect inzetbaar in tal van verschillende disciplines zoals bij trektochten, bij uithoudingsproeven zoals Endurance, de TREC ( technique de randonnée équestre de compétition) onder het zadel of aangespannen en voltige. Door zijn prettige karakter en mooie gangen, kan u met een moderne rijtypische Mérens ook prima dressuurmatig rijden.

De Mérens blinkt uit voor de koets. Zijn vlakke en regelmatige gangen staan garant voor efficiënt energiegebruik en zorgen voor een prettige rit, terwijl zijn betrouwbare karakter ervoor zorgt dat u met een veilig gevoel de Mérens kunt aanspannen.

Contacteer ons

Zie ook